Lovis Ridblogg

Lovis Ridblogg

Om Bloggen

Här skriver jag om vad jag gör om dagarna samt vad som händer på hästfronten.

Mysigt

ShaniaPosted by Lovis Thu, September 17, 2009 14:57:46

Igår så kom min andra bok som jag hade beställt.
Complete Training of the Horse and Rider. Mamma tjatar alltid om en bok som heter Ridhandboken som hon har haft men som hon inte vet var den är. Efter att ha kollat på bilderna från den här så kom hon fram till att det var samma bilder!
Så alltså har vi en översättning (någonstans tror vi).

I alla fall så skulle mamma jobba över igår så jag väntade först på att hon skulle komma hem så vi kunde gå till stallet tillsammans. Men när klockan började närma sig halv åtta så bestämde jag mig för att strunta i henne!

Jag tog in Peggy och Shania. Och bestämde mig för att börja med Shania. Vi gjorde halt och red i en fyrklöver. Efter det så tittade vi lite smått på öppnan, och det gick jättebra. När vi gjorde övergång till trav från skritt så drog hon genast upp huvudet och skentravade jag försökte några gånger till och kom sedan på en sak som jag lärde mig på Perry clinicen. Jag testade att behålla kontakten genom hela övergånge; Jag tänkte att om jag släpper kontakten med henne så dör jag. Och ja det funkade! Hon gjorde mycket bättre övergångar och jag var nöjd.

Jag betsämde mig för att bara mysa lite med Peggy så jag borstade av henne och red barbacka igen. Och försökte att fokusera så mycket som möjligt på Bend and Speed. Eftersom mitt tålamod inte är det bästa (jag jobbar på det), så blev det mycket mental träning för mig. Istället för att göra "starkare" hjälper så försökte jag göra tydligare. Peggy verkade nöjd med det.

Idag kom de sista papprena jag behöver för körkortstillståndet! Så se upp på vägarna för här kommer jag! (vi måste bara köpa en skylt).

Hej Svejs

(glöm inte att gå in på www.hobbyryttaren.se för många intressanta länkar, aktiviteter etc!)

Ångvälten!

ShaniaPosted by Lovis Tue, August 25, 2009 08:30:31

Mamma och jag red ut på Sunny och Shania igår. Shania hade inte ont i benen, men var lite öm i hovarna (det är nog mest psykiskt). Vi galopperade upp för backen, tyvärr så fattade hon fel galopp. Jag ska testa om hon alltid tar den när hon fattar.
Annars gick det bra utan några större ångvältsincidenter. Sen skulle vi däremot upp för en liten brant kulle (jag menar alltså en BRANT kulle), Jag bestämde mig för att bara släppa allt och hålla i manen, sagt och gjort och det gick bra. Men när vi skulle ner, då blev det lite halvpanik i sadeln. Jag tror att Shania för en stund trodde att hon hade vingar, hon kastade sig ut och sen rakt ner. Ja, det var spännande. Hon är en fantastiskt häst, när hon vill :)
Peggy och Shania fick stå inne inatt så nu ska jag ge mig ner och rida.
Eller frukost först kanske?

Hej Svejs

:)

ShaniaPosted by Lovis Tue, August 04, 2009 10:11:41

Jag har fått rosetter (det är inte ett vanligt fenomen)! Shania blev bäst i rasen reserv och så vann vi två våran klass eftersom vi var ensamma :P Men men, gud va kul det var. En mycket trevlig domare med :) Dock ville jag inte anstränga henne så mycket, eftersom hon verkade lite halt, så hon fick flänga runt lite hur hon ville. Men vi fullföljde programmet ändå :) Domaren ville ha lite mer energi, men men det är inte lätt när man är livrädd att hästen ska halta.

För övrigt så stannar Shania hos oss över vintern. Men då kommer det vara mamma som rider henne mest. Jag ska träna på galoppen med henne och prova på hoppning :D Spännande.

Hej svejs

dan före dan före dagen

ShaniaPosted by Lovis Thu, July 30, 2009 20:51:51
Hon var halt igår... Ja.. på kvällen igår var det märkbart bättre, hon haltade inte men nickade med huvudet som att hon var halt :/ samma idag... Hon får vila tills på lördag, så får vi se hur vi gör.

Imorgon åker jag och mamma in till norrköping för att titta på alla vackra connemaror som ska tävla :)

Önska mig lycka till (angående lördagen) :)

Hej svejsUt i skogen.

ShaniaPosted by Lovis Thu, July 02, 2009 22:47:25

Idag bestämde sig jag och mamma att rida ut på skogsmullarna igen (Tinto och Shania), Vi red den vanliga biten och tappade bort Mimmi (hunden) någonstans vid Janne (grannen), som vanligt. Det är något med hans kattmat som lockar! Så vi bestämde oss för att istället för att stå och skrika i skogen så kan vi ju passa på att säga hej till honom och social träna Shania lite (Janne har en hingst). Allt gick bra, sen när vi fått med oss hunden så fortsatte vi hemmåt. Jag tog några varv på volten också, hon går så fint nu att jag skulle vilja skicka en film till ägarna om så önskas :)

Jaja, nu är jag trött!

Hej Svejs!

Öpnna

ShaniaPosted by Lovis Wed, July 01, 2009 22:00:42

Shania och jag har haft en liten paus och hon har bantat tillräckligt för att kunna ha sadel på sig :) Så igår red jag och mamma ut med Tinto och henne. Det gick bra, förutom att hon var väldigt hungrig! Och ibland så glömmer hon ju vem man ska lyssna på. Nu är den månad kvar... exakt. Nerverna börjar visa sin rätta sida, jag känner att det har skett en förändring. Men jag hade bara ridit henne två gånger innan hon kom till mig, men ja... enligt hur de beskrev henne så känns det som en verklig förbättring.

Men ANNA! och FIONA! Jag har lite tips sen, som vi får gå igenom :) Kanske en ridlektion!

Hej Svejs

Barbacka

ShaniaPosted by Lovis Tue, June 16, 2009 18:23:53
Efter många funderingar om varför Shania vägrade stå still när jag skulle hoppa upp och varför hon bockade när jag väl kom upp, så kom jag och mamma fram till att hon hade ont i ryggen. Jaha, hon fick vila tills hon inte var öm längre och sedan slängde jag mig upp på henne och hej va det gick, nej då! Det gick bra men vi  tog det lugnt. Idag har hon blivit verkad och fin om fossingarna så jag ska gå ner och göra ett försök till efter maten!

Hej Svejs

Tillbaka till verkligheten

ShaniaPosted by Lovis Sat, June 13, 2009 18:42:16
Efter en helg med Perry Wood clinic så har jag tagit tag i Shania igen och det är bantningsdags :) nu går hon och Tinto i den lilla hagen innan de ska tas in för natten, hur vi ska göra imorgon visar sig då! Skye undrar vart Shania tagit vägen och står och gnäggar efter henne, men Shania går bara och gömmer sig bakom huset då! 

Idag så tränade jag mycket på min sits eftersom (aha!) jag påverkar hästen! I alla fall när jag slutade titta ner på Shanias hals så slutade hon att skaka på huvudet... Hm.. Jag tror den där Perry är ett geni :P Det är ganska självklart egentligen om någon skulle glo på mig hela tiden skulle jag också bli irriterad.

Vi travade mycket idag, lugnt och fint i min takt, hon är så duktig. När man ska göra en volt så blir hon trött och saktar av, men det är bara att träna upp kondisen. Vi borde ge oss av till ridhuset någon dag så vi kan vänja henne vid nya platser och fyrkantsspåret. Och ut i skogen med för den delen. 

Ja, så mycket mer har ju inte hänt. Men det kommer väl en liten uppdatering imorgon med!

Hej Svejs

Musikalhelg!

ShaniaPosted by Lovis Mon, May 25, 2009 21:08:36
Eftersom det är musikal helg på skolan och vi jobbar från 9-18 så är jag rätt så slut när jag kommer hem men jag hoppade upp på Shania ändå!

Hon var väldigt lugn och fin idag (trött?). I alla fall så började vi med att bara skritta på långa tyglar runt volten, efter det så började jag att göra in och ut i volten och mamma sa att hon jobbade mycket med bakbenen vilket är ett bra tecken. Sedan tränade vi samling och det gick väldigt bra :) Hon tog 4-5 steg kort och rakt i högervarvet (jag är lite förvirrad över varven ibland, för jag håller koll på vilket som är vilket varv på Peggy genom att kolla på manen, men Shanias man ligger åt andra hållet och orsakar förvirring).

Åter till ridningen, efter den lyckade övningen så bestämde jag mig för att träna skritt-trav. Jag förberedde mig på rus-rus-rus, men nej hon förvånade mig idag igen med ett behagligt tempo och idag gjorde jag tre uppgångar i varje varv sen tyckte jag att det räckte. Så vi avslutade med att träna hög och låg form och jag bestämde mig för att begära lite av henne, så jag plockade lite försiktig i munnen på henne och hon gav efter! HELT FANTASTISKT! Hoppas att det håller i sig.

Inatt står hon inne med Zac och Peggy, vi får se om jag hinner med henne imorgon eftersom jag ska på longreining kurs med Peggy. 

Hej Svejs

Skritt-trav

ShaniaPosted by Lovis Sun, May 24, 2009 21:28:38
Idag så gjorde jag iordning Shania utanför stallet. Hon var helt ensam och jätteduktig fast hon skulle trassla in sig i grimskaftet hela tiden, jag tror att hon är lite speciell.

Men men, när mamma äntligen hade kommit tillbaka så jag kunde ha sadeln så gav vi oss ut på äventyr, eller till volten, men det är ett äventyr det med! Och vi började med att göra volter i hörnen, hon ställer sig så fint och sänker huvudet. Shania har blivit mycket lugnare till och från :) Sedan gjorde vi in och ut i volten det går alltid bra i början tills hon tänker "Men vänta, vad gör du? vi går på en volt?" och ignorerar mina förslag på att ta ett steg in eller ett steg ut. Jaja, hon förstår nog snart :). När vi hade gjort det så tränade vi de korta stegen, i vänster varvet så går det bra, förutom att hon kör upp huvudet. Men i höger varv så krullar hon ihop sig och går i sidled istället :/ Vi lyckades ta några raka korta steg i alla fall, mycket bra förbättring! Sedan tänkte jag " ska jag testa skritt-trav?" så det gjorde jag. Och det gick långsamt! Det var en behaglig trav, fast hon orkade bara två uppgångar innan hon rusade, så jag bestämde mig för att avsluta där.

Sen gick vi "kvarteret runt" en väg runt vårat hus och grannens :P Det gick långsamt, man märker att hon är trött. 

Inatt får hon gå ute, så kanske jag tar in henne imorgon natt igen.

Slänger upp lite bilder :)

Ignorera sitsen på vissa bilder! Den är bara temporär :PFlätor?

ShaniaPosted by Lovis Sat, May 23, 2009 21:34:49
Innan jag skulle rida Shania så flätade jag pannluggen (så som jag gjort de senaste gångerna) då kom jag på den briljanta idéen att jag skulle fläta hennes man också! Varför inte? Jag började och det såg lite halvdant ut, men jag tänkte att jag fortsätter så blir det säkert fint. Till slut sa mamma att hon kanske inte är en sådan häst som man ska fläta pannluggen på. Då kollade jag på resultatet: Shanias man är tvåfärgad, svart och blond, det ljusa är liksom lite toppigt och står rakt upp vilket resulterade i att flätorna blev svarta med ljusa strån som stack rakt ut överallt, för övrigt så stod flätorna rakt ut också. Men vilken tur att  hon är fin som hon är :)

Åter till ridningen, mamma har fått för sig att göra våran runda volt fyrkantig. Det blev genast jobbigt när jag var tvungen att tänka på hörnpasseringar också.

Men det gick bra. När vi skulle träna samling så gick vi lite nära tråden, och vi har ström på vårt staket runt, tydligen så hade det efter regnet på något skumt sätt kopplats ihop med den "fyrkantiga" voltens snöre och så kom Shanias rumpa emot den och det blev ett litet (eller ganska stort för att vara en liten häst) luftsprång. Men med hälsan i behåll så fortsatte vi att träna. Hon börjar söka sig till formen, om man nu kan säga så? Hon ger efter av sig självt, och man kan urskilja lite mer samling än innan :) *tummen upp*

Snart kanske vi kan testa traven igen. 

Hon får stå inne med Sunny inatt och äta lite hö!


Hej svejs

Next »